Gaep Presents: Vlad Albu și Roberta Curcă
Gaep anunță, începând cu dată de 3 iulie, de la ora 18.00, deschiderea unui duo show cu Vlad Albu și Roberta Curcă - remarcați în cadrul programului de mentorat pentru artiști emergenți, ACCELERATOR. Expoziția, deschisă publicului până pe 31 iulie, reprezintă al doilea eveniment organizat de galerie în cadrul programului de expoziții Gaep Presents, axat pe artiști emergenți și pe colaboratori consacrați ai expoziției.
Din comunicat:
Holders încorporează preocupările artistului față de chestiuni legate de ontologia obiectelor, puterea relațională ce apare într-un asamblaj, relația corpului uman cu spațiul construit și semnificația obiectelor dincolo de funcția lor. Integrând un subtil comentariu critic la adresa cerințelor contemporane de utilitate și eficiență, piesele sculpturale redirecționează atenția către alte imperative: a (sus)ține și a avea grijă, cel din urmă văzut ca „o problemă politică și etică, chiar și atunci când ia forma unui gest aparent simplu de suport” (María Puig de la Bellacasa).
Vlad Albu, Holder for Paths 2, 2025, lemn și aluminiu, 10 x 20 cm © Vlad Albu. Foto: Cătălin Georgescu. Prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep
Esențială în lucrările Robertei Curcă din expoziție este întrebarea: cum vizualizăm trecerea timpului și înțelegem experiența noastră în această privință? Artista folosește tipare și sisteme deja existente, standard – precum calendare, mostrare, șabloane și palete – pentru a organiza o abundență de gânduri, experiențe și emoții. (…) Organizarea metodică a materialului de către Roberta Curcă în desene zilnice, calendare lunare, note sezoniere și mostrare anuale devine un sistem de reflecție asupra timpului simțit, trăit și pus în acțiune.
Roberta Curcă, Mostrar anual 2024, 2025, creion și colaj pe hârtie, 65 x 50 cm © Roberta Curcă. Foto: Roland Váczi. Prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep
Scurte biografii:
Vlad Albu (n. 1992, trăiește și lucrează în București) a absolvit studiile de licență și master la departamentul Foto-Video de la UNArte București. În practica sa, combină adesea fotografia cu materiale găsite și structuri/obiecte concepute de el. Lucrările gravitează în jurul problematicii intersecției dintre spațiul public și cel privat și a metodelor de înțelegere a viitorului obiectelor și locuirii, adesea cu un mix deliberat de elemente speculative și narative imaginative. A avut expoziții personale la SwitchLab, Galeria 2/3 și Galeria Posibilă în București și la Aici Acolo Pop Up Gallery în Cluj-Napoca. Printre expozițiile de grup se numără cele de la Sector 1, Atelier 35, Salonul de Proiecte, Ivan Gallery și Cazul 101, toate în București, și HSBI în Bielefeld, Germania. Vlad a participat la proiectul de mentorat ACCELERATOR Câmpulung (2024).
Roberta Curcă (n. 1991) este o artistă stabilită în București care lucrează cu desen, tipologii fotografice, obiecte și cărți de artist. Folosește o formă de investigație sistematică asupra unor varii tipuri de structuri și obiecte sau asupra vizualității celor din urmă, prezentate adesea ca arhive, desene tehnice, note, mostre sau alte mijloace utilizate în mod curent pentru a organiza și prezenta informația. Lucrările explorează adesea dinamica dintre rațional și arbitrar, bi și tridimensionalitate, intenție și efect, uman și non-uman. A studiat Grafică la UNArte București și a făcut cercetare în studii culturale la CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. Lucrările ei au fost expuse la Gaep, Sector 1, Ivan Gallery și Atelier 35 în București; Zina Gallery și MATCA art space în Cluj-Napoca; Accademia di Romania în Roma; Kunsthalle Bega în Timișoara, precum și în cadrul Beta – Bienala Timișoreană de Arhitectură 2022. Roberta a fost unul dintre participanții la ACCELERATOR. Mentorat și Producție pentru Artiști Emergenți (2022–2023).